Otvorena izložba povodom 40. godišnjice

Otvorena izložba povodom 40. godišnjice rada
Vodovoda hrvatsko primorje-južni ogranak

Povodom Svjetskog dana voda te u prigodi obilježavanja 40. godišnjice rada Vodovoda hrvatsko primorje-južni ogranak u Gradskoj knjižnici Senj otvorena je prigodna edukativno-informativna izložba.

Slavljenička izložba pregledno podsjeća na povijest, nastanak i značaj Vodovoda HP-JO, opisuje funkcioniranje dotičnog hidroenergetskog sustava te načine na koji se skuplja, pročišćava i distribuira voda iz njihovog sustava.

Organizacija Vodovod HP-JO još od davne 1979. godine iz rijeka Like i Gacke uspješno osigurava vodu u paškim i rapskim domovima te na potezu podvelebitskog primorja od Svetog Jurja do Karlobaga, a Senj je vodom opskrbljivala u periodu od 90.-98. godine.

-Današnja izložba je u spomen na 40 godina postojanja našeg poduzeća kroz koje je ne samo ovo područje nego i područje Karlobaga i otoka Paga i Raba riješilo problem vodoopskrbe, ostanka ljudi na svojim ognjištima kao i potreban gospodarski razvoj, prvenstveno turizma.

Vodovod hrvatsko primorje-južni ogranak osnovano je u veljači 1979. godine od strane zajednice općina Senj, Rab, Pag i Gospić i danas je u suvlasništvu 7 gradova i općina (Senj, Rab, Pag, Novalja, Karlobag, Lopar i Povljana). Danas zapošljavamo 22 djelatnika, od kojih je polovica s višim ili visokim obrazovanjem, a tehnički smo i tehnološki opremljeni da kvalitetno i učinkovito radimo svoj posao, rekao je između ostalog direktor Vodovoda Milan Nekić.

O važnosti vode i njenog očuvanja kao i o značaju Svjetskog dana voda govorila je zaposlenica Vodovoda Martina Galić Rukavina naglasivši kako uz redovnu djelatnost, Vodovod HP-JO često radi na ekološkom osvješćivanju građanstva s ciljem očuvanja, štednje te vrednovanja vode. Tako je ove godine organiziran natječaj za učenike osnovnih škola s područja pod opskrbom Vodovoda hrvatsko primorje – južni ogranak s temom „Priča koja drži vodu“. Učenici su imali prilike izraditi  slikovno-tekstovni predložak koji će naglasiti važnost vode i značaj njezinog očuvanja i ekonomičnog trošenja. Cilj projekta je osvještavanje važnosti vode kod najmlađih te poticanje njihove kreativnosti te nadogradnja njihove ekološke kulture. Pristigli učenički radovi također su izloženi u sklopu rođendanske izložbe Vodovoda, a njihovi autori, 17-ero učenika senjske osnovne škole bit će nagrađeni izletom.

Program otvorenja moderirala je ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić, a u glazbenom dijelu večeri nastupila je ženska klapa Senjkinje.

Izložba će biti postavljena u senjskoj knjižnici do 4. travnja 2019.godine i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Komentari su zatvoreni.