EDUKATIVNI IZLET U LONJSKO POLJE I EUROPSKO SELO RODA ČIGOČ, 25. travnja 2019. g.

EDUKATIVNI IZLET U LONJSKO POLJE I EUROPSKO SELO RODA ČIGOČ

U organizaciji Vodovoda Hrvatsko Primorje – Južni ogranak dana 25. travnja s djecom iz Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Senj posjetili smo Lonjsko polje. Za dan voda 22. ožujka učenici nižih razreda Osnovne škole sudjelovali su u likovnom natječaju o očuvanju i zaštiti voda- ” Priča koja drži vodu” te kao nagradu osvojili edukativni izlet u Lonjsko polje i europsko selo roda Čigoč. Lonjsko polje je dio doline između rijeke Save i Moslavačke gore,djelomično uz rijeku Lonju. Rijeka Lonja je lijeva pritoka Save, duga je 132,5m. To je najveće zaštićeno poplavno područje ne samo u Hrvatskoj već u cijelom Dunavskom slivu. Park prirode Lonjsko polje obuhvaća površinu od 506,50 km2. Ističe se velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, a zanimljiva je i arhitektura posavskih drvenih kuća, koje su zbog svoje ljepote, očuvanosti i brojnosti pravi spomenik graditeljske baštine. Pojedinačni su prostori unutar parka prirode pod još strožim režimom zaštite. Močvarne livade, šume jasena, vrbe i topole tog rezervata značajne su za gniježđenje pataka, dok se u poplavnim hrastovim šumama i livadama Lonjskog polja susreću rijetke europske životinje (orao štekavac i orao zmijar, siva i bijela čaplja, crna roda i dr.). U tom poplavnom području, gdje se visoke vode zadržavaju i do šest mjeseci, jedno je od najvećih mrijestilišta šarana u Europi. Brojne su i druge tipične životinje za taj prostor (autohtona svinja, divlje svinje, konj hrvatski posavac, jeleni, srne, vidre, dabrovi, divlje mačke). Promatranje ptica, biciklizam, šetnje, vožnja čamcima, jahanje konja, kupanje te ograničeni lov i ribolov temeljne su rekreacijsko-sportske aktivnosti. Izleti i fotosafari u Lonjskom polju ostavljaju nezaboravan dojam.

Čigoč je malo selo u kojem živi više bijelih roda nego ljudi i prema broju gnijezda ovo mjesto ima najbrojniju populaciju roda u Europi. Godine 1994. Europska zaklada za zaštitu prirode Euronatur proglasila je Čigoč prvim Europskim selom roda. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta gotovo na svakoj kući ili štali gnijezda svijaju bijele rode, te je njih više nego ljudi. Naime, u 45 aktivnih gnijezda prebiva više od 200 roda. Selo je smješteno u Parku prirode Lonjsko polje i u njemu se iz neposredne blizine može promatrati ponašanje bijelih roda, čuti kako međusobno komuniciraju klepetanjem kljunova. U selu je jedna drvena kuća uređena kao informativni i edukativni centar Parka prirode i u njoj je obnovljena mala tradicijska stolarska radionica. Tu su djeca takođe razgledala  etnoizložbu tradicijskih alata i predmeta vezanih uz seosko domaćinstvo 19-tog i prve polovice 20-tog stoljeća.

Polazak je bio u 8 sati sa autobusne stanice iako su već sva lica sretne djece bila spremna i u iščekivanju prije točnog vremena polaska. Put je bio nešto duži od predviđenog, ali se isplatilo naoružati strpljenjem. Nakon 4 sata vožnje prema predviđenom planu dočekala nas je organizatorica i uputila nas prema info centru te vodiču. Djeca su dobila opće informacije i povijesni pregled cijelog Lonjskog polja te sela Čigoć. Pitanja su postavljana sa svih strana, a zatim smo se uputili prema samom centru sela. Bili smo u kući obitelji Sučić i razgledali tradicijske alate prošlog stoljeća. Poslije zabavne radionice i ispunjavanja samih listića krenuli smo u Lonjsko polje. Prizor koji nas je dočekao, bio je izvan svih očekivanja pa i najmlađima. Imali smo sreću na koliku količinu životinja smo naišli. Prekrasna priroda i krajolik, svjež zrak i radost osnovnoškolaca. Jedni su promatrali labudove, drugi rode, a većina krdo konja. Nakon poduže šetnje i visokih temperatura  uputili smo se natrag s djecom prema autobusu i željno iščekivali obećani sladoled. U popodnevnim satima uslijedio je put natrag prema Senju. Djeca su bila puna pozitivnih dojmova, te se cijelim putem mogla čuti pjesma iz autobusa, a povratak je bio u 20:30h.

Komentari su zatvoreni.